Behandling af udendørs træmøbler

02. November 2018

Vejret har en kæmpe kraft og kan nedbryde nogle af de stærkeste materialer. Materialer som ikke er helt så stærke er vores udendørs møbler lavet i træ, men med kærlig pleje og lidt ekstra olie, kan du give dem en endnu længere levetid og du kan få endnu mere brug af dem.

Træet er et naturligt produkt, hvilket betyder at overfladen har brug for beskyttelse af enten olie eller maling for at holdes fra den naturlige nedbrydningsproces. Netop dette bliver ekstra relevant når vi snakke om havemøbler. Når først det gode vejr begynder eller vi får muligheden for at komme ud under åben himmel, så griber vi chancen og trækker havesættet med ud. Her er alle overflader udsat for mange stærke UV-stråler og når regnen indfinder sig, drukner de vandrette overflader, hvor regnen ikke kan rende væk. Det hårde vejr får træet til at falme og bliver trist at se på, men det kan hjælpes på vej med lidt ekstra pleje, hvor blandt olien mindst en gang om året gør underværker.

Vi har nu givet dig rigeligt af gode grunde til, hvorfor du skal vedligeholde dine havemøbler, men hvordan skal det gøres?

Som sagt, så skal dine havemøbler gerne have olie mindste 1 gang om året men allerhelst 2, netop for at undgår at de bliver kedelige og grå at kigge på. For eksempel havemøbler i teaktræ kan holde sig i mange år uden behandling, da de fra naturens side indeholder en stor del harpiks, det betyder dog ikke at de ikke mister den smukke gyldne farve, hvis de ikke for en gang olie årligt.

Maling er også en rigtig fornuftig beskyttelse af dit træværk, men er dog ikke nødvendigt at gøre flere gange årligt. Det er først vigtigt og nødvendigt at opfriske malingen når den begynder at falme kraftigt eller falde af i små flager, da det rene træ derfor er fuldstændig sårbart over for vejret.

Dine 3 trin til friske havemøbler

Pleje af dine havemøbler kræver ikke de store evner, derimod tid og grundighed. Du kan snildt komme til flotte og friske møbler ved tre nemme trin; rengøring, slibning, maling eller olie, og det er uanset om dine møbler er oliebehandlede eller malede.

For det bedste resultat, skal dine møbler være tørre og have mulighed for at tørre mellem de forskellige behandlinger. Hvis du kan arbejde indenfor er det perfekt og du kan begynde med det samme ellers vent og tjek efter stabilt vejr, så dit arbejde ikke bliver spildt eller mindre gennemført.

Sådan skal du rengøre din havemøbler

Vi ved alle sammen hvordan et par møbler kan se ud efter et par måneder på loftet, i et skur eller bag i haven. Det er ikke smukt og oftest med et lag af støv og spindelvæv. Hele denne overflade af skidt skal af, før du kan lave noget som helst holdbart på overfladen.

 

 • Find en stiv børste og en masse vand frem, for hele møblet skal have en god omgang med knofedt.
 • Bland trærens i vandet, hvis møblerne er meget beskidte eller haft en ekstra hård og lang overvintring.
 • Du kan finde særlige produkter ude på markedet, der er udviklet til specielle sorter som teaktræ og andre træsorter. Nogle produkter kan være meget barske og nedbryde træets naturlige olier i samme omgang som olie og malingrester nedbrydes.
 • Til disse træsorter skal du enten have fat i de skånsomme plejeprodukter der blot fjerner skidtet, eller et af de andre rensesystemer som består af to produkter. Den første del fjerner snavs og olierester, mens den sidste del går ind og neutralisere rester fra det første produkt, samtidig med at fremhæve træets naturlige glød.
 • Efter den grundige rengøring er det vigtigt at træet bliver tørret godt af, og har tid til at stå under halvtag og tørre endnu mere før den næste del af behandlingen.

 

Grundig og præcis slibning

Selvom overfladen virker til at være i fin stand efter rengøring, så er det et vigtigt og essentielt trin, du ikke vil springe over hvis du ønsker et holdbart resultat.

 

 • Når oliebehandlede møbler får vand, reagere træfibrene ved at stille sig op, hvor slibning med sandpapir gør overfladen jævn og fin igen.
 • Malede havemøbler reagere anderledes på vand, og skal derfor slibes med sandpapir for at den nye maling kan binde sig ordentligt til overfladen.
 • Overfladen skal slibes over to gange med forskellige korn, først en grovere med korn 100-120 efterfulgt af et finere korn 200-300. Processen bygger langsomt træet op til at få den helt fine og glatte overflade.
 • Slibningen danner træstøv, som du skal have børstet helt af før du begynder at behandle med enten olie eller maling, da resterne her vil give dig små klumper eller prikker i dit endelige resultat.

 

Olie og maling af dine havemøbler

maling af træmøbler

Det er ikke den store videnskab at male, men der er nogle enkle ting som regnvejr, dugfald og direkte sollys som du skal undgå. Desuden findes der ofte stoffer, som ikke bør indåndes, og det vil derfor være fornuftigt at male udenfor eller i et rum med god ventilation.

 • Hvis du skal male dine møbler, skal du starte ud med at male dine møbler med grunder og lade det tørre til dagen efter, for det bedste og mest holdbare resultat.
 • Dine møbler skal nu behandles med enten maling eller olie. Uanset behandling, skal produktet påføres med penselstrøg i et dækkende lag og vær ekstra opmærksom på endetræet, som er mere åbent og derfor mere udsat. Lad møblet tørre helt.
 • Gentag endnu et lag med penselstrøg i et dækkende lag for at sikre dig det bedste resultat.
 • Det kan tage flere dage før malingen eller olien er helt hærdet og kan tåle det kraftfulde vejr, så du må vente et par dage før du kan nyde godt af dit hårde arbejde.

Hvilken maling og hvilken olie skal jeg bruge?

Det nemmeste ville være, hvis der fandtes én slags olie og én slags maling til træværksmøbler, men lige så mange træsorter der findes, findes der produkter. Af alle disse produkter findes der forskellig kvalitet, så for det bedste og længst holdbare resultat, gå efter den bedste kvalitet.

For den bedste beskyttelse mod solen UV-stråler, er træolie med pigment den absolut bedste løsning, og vi fraråder fra at bruge farveløs olie som den eneste slutbehandling af fyre- og nåletræ, da det er helt uden UV-beskyttelse. Farven i olien hjælper både med beskyttelsen, men holder også møblerne fra at se triste og grå ud.