Er du den heldige ejer af en Morsø Forno? eller overvejer du at blive det? så er denne artikel til dig. Du vil få tips til vedligehold og rengøring af din Morsø Forno Grill, så den altid er klar til brug. På denne måde får du med garanti allermest ud af din eksklusive og praktiske udendørsovn.
Morsø Fornoen er gennemtænkt. Ovnen er næsten 100% selvrensende.
Hvad menes med selvrensende? Jo, de høje temperaturer brænder og fjerner al olie og fedt efter madlavningen, og efterlader det indvendige brændkammer sterilt og rent. Således kan du lave mad dag efter dag på din Forno uden at skulle bekymre dig om snavs eller rester fra den foregående aften.
Troede du, at rengøring efter madlavning på Morsø Forno var en tidskrævende opgave, så kan du ånde lettet op. Kast dig derfor ud i masser af spændende og smagfuld udendørs madlavning, og glæd dig over, hvor nem oprydningen er.
Et godt tip er at hvis du ønsker at rengøre stenen, gøres dette lettest med en stiv kobberbørste, imens stenen endnu er varm. De mørke aftegninger på stenen er sod- og askepartikler og indeholder ingen bakterier, så de påvirker ikke din madlavning. Aftegningerne kan desværre ikke helt undgås, men de kan mindskes ved kun at fyre med helt tørt træ, som er fint kløvet.
Ønsker du at vaske støbejernsdelene, kan de vaskes med en mild opløsning af brun sæbe, mens ovnen er kold. Du kan i denne forbindelse overveje at benytte demineraliseret vand, da almindeligt postevand godt kan give kalkskjolder og efterlade et ærgerligt look.
Udover at en Forno Grill er selvrensende, er udeovnen også nem at vedligeholde. Skulle der være kommet en ridse, en skramme eller en mindre skade, kan du nemt reparere din Forno med det medfølgende reparationssæt eller tilkøbe et nyt sæt.
Rust vil med uundgåeligt opstå i emaljen på grund af flere faktorer:
TIP! Tag alting i opløbet. Din forno vil være meget let at holde pæn i mange år, hvis den blot vedligeholdelse med rettidig omhu. Nedenstående guide er markant lettere, hvis rusten endnu ikke har nået at sprede sig meget.
Den optimale forebyggelse af rust i emaljen er at give din forno en god rengøring 1-2 gange om året med ny emaljebelægning. Se Vedligeholdelseskit.
Under rengøring tørres din forno grundigt af med en hårdt opvredet klud og fornoen stilles et sted i læ, så ny emalje ikke får støv eller andre urenheder i sig. Efter du har sikret at fornoen er ren og tør sprayes plejeproduktet på. Du har nu en hel ny emalje.
Givet at du har fået en rustplet, så fortvivl ej. Denne slibes let væk med sandpapir af korn 120-180 og bagefter lægges en ny emalje på som beskrevet ovenover.
På fornoen er der særlig udsatte områder, hvor emaljen nemmere vil forfalde. Alle samlinger, hvor sand og andet støv kan opsamles, vil emaljen nemmere skalle af. Mellem et eventuelt bord og fornoen kan et stort slid også opstå mellem bord og den nederste del af fornoen. Her er et godt råd at lade små kork-bordskåner ligge imellem.
Et naturligt spørgsmål i forbindelse med rengøring og vedligehold af en Forno Grill går på, hvad der skal stilles op med asken?
Svaret på dette spørgsmål overrasker ofte, da det tørre brænde omdannes til en minimal mængde aske, hvilket betyder, at du kun behøver at fjerne asken én gang om året.
Et sjovt tip i denne forbindelse er, at du kan overveje at genbruge asken. Når asken er kold, kan den nemlig anvendes som gødning i din have, hvorved den giver nyt liv til dine planter. En halv spand skal spredes over et areal på 10 x 10 meter, da det rækker langt.
Når du fyrer op i din Morsø Forno, er det helt rigtige træ til brænde både en faktor i forhold til rengøring af din Forno, og i forhold til din mad og sundhed.
Du skal bruge altid bruge tørt træ i din Forno med en fugtighed på under 20%. Træet skal gerne have været lageret i over 1-2 år forinden brug. 2 år er at foretrække, og træet skal også helst lagres et sted hvor vinden kan cirkulere.
Læs mere om træfugtigheden i dit træ her.
Det er bestemt ikke ligegyldigt hvilken type træ du benytter i din udeovn. Spåndplader og des lige, vil sende giftige dampe din vej og harpiksholdige træsorter såsom fyrretræ, udvikler giftige gasser, som du helst ikke vil have i din mad.
Én bestemt type træ, som du bestemt ikke skal putte i din Morsø Forno er træ fra havet, - såkaldt drivtømmer. Drivtømmer indeholder en masse salt som din Forno bestemt ikke bryder sig om.
En tommelfingerregel hertil er, at du altid skal tjekke om dit træ er godkendt til fødevarer. Ellers bør du regne med at tørt afbarket løvtræ, som birketræ er rigtig godt at benytte.